Wysłany: Pon 21 Cze, 2010 Wybor sprzęta i dobry mechanik w Gdasku
Witam,
Prawko zdane więc trzeba kupić sprzęta. Namierzyłem na allegro B4, które baaardzo mi się podobają oto i on
Moto zostało obadane wstępnie na moja prośbę przez jednego z użytkowników scigacz.pl i okazało się, że:
- moto ogółem zadbane, właściciel nic nie ukrywał, widać, że dbał;
- jeździ prosto, zbiera się dobrze;
- pali od razu (motocykl stał od 2tyg - był zakurzony), chwilę musi pochodzić na ssaniu, coś tam mówił, że lubi wtedy zgasnąć, ale jak się rozgrzeje to jest OK;
- skrzynia OK, biegi nie wypadają nawet przy piłowaniu; wspomniał, że dźwignia zmiany biegów do regulacji bo jakoś niewygodnie było;
A teraz z minusów:
- opony do wymiany;
- ciekną lagi;
- szlifował po obu stronach, przy niskich prędkościach;
- źle ułożone kable od lampy;
- olej do wymiany;
- silnik poci się przy stopce - podobno w tym wieku to już normalka - jest to normalka?
- bak ma małe wgniecenie na górze - podobno spadł przy grzebaniu - obczajający stwierdził, że to prawdopodobne.
- coś pewnie jeszcze, o czym nie pamiętam
No i teraz pytanie czy warto brać takiego sprzęta? Znacie jakiegoś dobrego mechanika, któremu mógłbym powierzyć zakupiony motocykl i żeby mi go doprowadził do ładu? Jaki mógłby być przybliżony koszt napraw wymienionych wcześniej?
Alternatywa to CB500, co sądzicie? Warto zajmować się tym B4 czy lepiej poszukać młodszej Hondy?
Wysłany: Pon 21 Cze, 2010
Ja bym na Twoim miejscu brała cb500, mały, troszkę ciężki (ale co tam taka masa dla faceta ) idealny do poruszania się po mieście jak i do dalszych tras, praktycznie nie do zajechania, mało awaryjny, łatwo dostępne części , swoje też pociśnie, dobry na pierwszy sezon i kolejne, nie znudzi się Tobie tak szybko jak banditos itp itd
Wysłany: Sro 23 Cze, 2010
inmate napisał/a:
A dlaczego bandyta ma mi się znudzić? CB wygląda bardziej turystycznie, jakoś tak... staro, bandit za to bardzo mi sie podoba
Obczaję sobie CB na żywo, może mnie przekona Moto będzie w większości na miasto, choć chętnie pośmigam sobie po ciekawszych drogach.
Reszty postów nie rozumiem :E
To zobacz jeszcze cb500f co do bandyta do znajomek miał 400cc i dlatego tak mówię no ale każdy jest inny, najlepiej jak siądziesz i się przejedziesz danym sprzętem.
A polecicie jakiś dobry (i tani ) serwis? Chcę sprowadzić tu moto, dać do mechaniora, żeby sprawdził co tam jest do zrobienia (przed dokonaniem ostatecznego zakupu) no i zostawić do wszelkich poprawek. Będzie to CB500 z 2003 roku.
Wysłany: Wto 06 Lip, 2010 Re: Wybor sprzęta i dobry mechanik w Gdasku
inmate napisał/a:
Witam,
Prawko zdane więc trzeba kupić sprzęta. Namierzyłem na allegro B4, które baaardzo mi się podobają oto i on
Moto zostało obadane wstępnie na moja prośbę przez jednego z użytkowników scigacz.pl i okazało się, że:
- moto ogółem zadbane, właściciel nic nie ukrywał, widać, że dbał;
- jeździ prosto, zbiera się dobrze;
- pali od razu (motocykl stał od 2tyg - był zakurzony), chwilę musi pochodzić na ssaniu, coś tam mówił, że lubi wtedy zgasnąć, ale jak się rozgrzeje to jest OK;
- skrzynia OK, biegi nie wypadają nawet przy piłowaniu; wspomniał, że dźwignia zmiany biegów do regulacji bo jakoś niewygodnie było;
A teraz z minusów:
- opony do wymiany;
- ciekną lagi;
- szlifował po obu stronach, przy niskich prędkościach;
- źle ułożone kable od lampy;
- olej do wymiany;
- silnik poci się przy stopce - podobno w tym wieku to już normalka - jest to normalka?
- bak ma małe wgniecenie na górze - podobno spadł przy grzebaniu - obczajający stwierdził, że to prawdopodobne.
- coś pewnie jeszcze, o czym nie pamiętam
No i teraz pytanie czy warto brać takiego sprzęta? Znacie jakiegoś dobrego mechanika, któremu mógłbym powierzyć zakupiony motocykl i żeby mi go doprowadził do ładu? Jaki mógłby być przybliżony koszt napraw wymienionych wcześniej?
Alternatywa to CB500, co sądzicie? Warto zajmować się tym B4 czy lepiej poszukać młodszej Hondy?
Każdy motocykl na gaźniku, kiedy jest zimny musi pochodzić na ssaniu. Opony zmienić będzie trzeba prędzej, czy później, więc to nie minus motocykla. Cieknące lagi, to nic nadzwyczajnego, a koszt naprawy niewielki. Ciężko znaleźć sprzęta, który nie szlifował, a lepiej jak właściciel powie prawdę, niż wsadzi Cię na minę i kupisz zregenerowaną kupę złomu, co jest codziennością w naszym kraju. Pocenie się silnika to normalka i sprawę załatwia wymiana uszczelki, bądź o-ringu. Wgniecenia na baku to standard, wystarczy gleba parkingowa i bak wgnieciony, jak niefortunnie położysz sprzęta.
Co do Bandita 400 mam niewielką wiedzę, ale jego więksi bracia tj. 600/1200 przez lata wypracowały sobie opinie dobrych, niezawodnych i mało usterkowych sprzętów, przez co trzymają cenę. Osobiście wolałbym Bandytę niż CB500, natomiast Tobie polecam, brać ten motor, który Tobie bardziej pasuje, bo będziesz jeździł Ty, a nie grono wujków dobra rada. Sprawdź stan układu napędowego, bo to koszt 700-1000pln.
piterek napisał/a:
no i widzisz kolego, my tu no wiesz.... te ciekawsze drogi odpadają, szpaner plac w Gdyni również, my tak inaczej...
Ekhmmm Panie Kolego... chciałbym zauważyć, że ja ostatnimi czasy też bujam się po szpanerplacu i monciaku na S1000RR lub F800R co nie znaczy, że nie zapierdalam po winklach, a zachrzaniam tak że przycieram czubki nowych butów
Wiek: 35 Dołączył: 16 Sie 2005 Posty: 433 Skąd: Gdańsk Nowy Port - Malbork
Wysłany: Sro 07 Lip, 2010 Re: Wybor sprzęta i dobry mechanik w Gdasku
piterek napisał/a:
no i widzisz kolego, my tu no wiesz.... te ciekawsze drogi odpadają, szpaner plac w Gdyni również, my tak inaczej...
Ekhmmm Panie Kolego... chciałbym zauważyć, że ja ostatnimi czasy też bujam się po szpanerplacu i monciaku na S1000RR lub F800R co nie znaczy, że nie zapierdalam po winklach, a zachrzaniam tak że przycieram czubki nowych butów [/quote]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum